Versterking voorhand Module 2

Totale training

Bij module 1 heb je uitleg en een aantal oefeningen gekregen m.n. voor verbetering van de coördinatie en controle bij bewegingen voor de hond. Hoe beter de coördinatie en controle is, des te beter zullen te belastende krachten op de voorhand voorkomen kunnen worden. De coördinatie vindt zijn oorsprong in de buik/romp (Core Stability) en strekt zich daarna uit over de hele hond.

Om te zorgen dat de voorhand ontlast wordt zal je de hele hond systematisch moeten trainen. Het is te beperkt om je alleen te focussen op die ene poot. Bijkomende moeilijkheid is dat het ellebooggewricht snel overbelast raakt door zijn vorm en werking. Het beste is te oefenen met interval, of anders gezegd met series van actie gevolgd door rust. Let op dat de hond er niet slechter van wordt direct of na de oefening, maar ook de dag erna. Als de hond meer stijf en gevoelig reageert dan normaal heb je te veel gedaan de dag ervoor.

Doelstellingen van de training:

  • Optimale beweging in het voorpoten
  • Versterking van de spieren in de schoudergordel
  • Balansoefeningen voor de voorhand, rug en achterhand
  • Verbetering van Core Stability, oftewel kort door de bocht, versterking van de buikspieren
  • Versterking van de achterhand in de hoop dat de voorhand ontlast wordt
  • Awareness of lichaamsbesef trainen van de hond

 

Blijf ook van de volgende oefeningen filmpjes naar ons opsturen als je de oefening voor het eerst uitvoert. Dan kunnen we je adequaat begeleiden tijdens het hele trainingsprogramma.

 

Versterking achterhand

Oefening: Positie wisselen

Deze oefening kan je tussendoor doen als je ergens moet wachten of tijdens de wandeling en in huis. Het duurt niet lang en doe het ook nooit te lang achter elkaar. Het moet voor zowel de hond als voor jou wel leuk blijven.

Oefening: Tegen iets op staan

Deze oefening kun je ook tijdens de dagelijkse wandelingen doen, of als je even tijd over hebt thuis.

Oefening: Heuvel op

Dit is al een stevige krachtoefening van je hond, maar het is wel vooral een oefening van de achterhand en rug. De voorhand wordt door de helling minder belast. Zorg dat de hond rustig terugloopt van de heuvel af.

 

Balansoefeningen

Oefening: Lopen op een luchtbed

Begin met over de breedte lopen, later over de lengte en daarna met oefeningen tussendoor, die beschreven staan.

Oefening: Balanceren

 

Conditieverbetering

Zwemmen

Zwemmen is een onbelaste beweging voor de voor- en achterpoten. Er rust geen gewicht op de poten. Zwemmen is vooral een oefening voor de voorhand. De achterhand zorgt dat de hond horizontaal blijft in het water, maar de snelheid wordt door de voorpoten gemaakt. Het is dus een krachtoefening van de voorhand en een conditieverhogende oefening voor de hele hond. Kortom een goede oefening voor een hond met elleboogproblemen!

Pas op!

Zorg wel dat de hond gemakkelijk in en uit het water kan komen! Anders wordt de training teniet gedaan.

Traplopen

Traplopen is geen belastende oefening voor de hond als hij de trap rustig op en af loopt. De trap op en afrennen is een veel te grote belasting voor de gewrichten m.n. voor het ellebooggewricht.

 

Ga naar pagina 3 van het revalidatieprogramma “Versterking voorhand”