De Core als Basis

De mens en de hond zijn in anatomie zeer met elkaar te vergelijken. Behalve dat mensen een sleutelbeen hebben en honden niet. Honden kunnen daardoor een sprong gemakkelijker met spieren verend opvangen. En natuurlijk lopen wij op twee benen en de hond op vier poten. Maar verder zijn er eigenlijk niet zo heel veel verschillen, hoogstens andere verhoudingen.

Voor de mens is balans en stabiliteit van de Core (oftewel romp) nog veel belangrijker dan voor de hond. De wervelkolom wordt verticaal in de ruimte in balans gehouden boven het bekken. Bij de hond hangt de wervelkolom horizontaal tussen voor- en achterhand.

Nieuwe inzichten over de balans van de wervelkolom bij de mens kunnen heel goed aangepast worden naar de hond.

De basis van bewegen ontstaat vanuit de basis van ons lichaam: de Core of wervelkolom

Bewegingen verlopen vanuit de Core naar de poten. Net zoals de ontwikkeling van het zenuwstelsel verloopt vanuit het centraal zenuwstelsel in de hersenen via het ruggenmerg naar de poten. Eerst wordt de schedel met hersenen en de wervelkolom met het ruggenmerg als opslagplaats van zenuwbanen aangelegd, en vandaaruit volgt de ontwikkeling van de poten. Per wervel treedt een zenuw vanuit het ruggenmerg naar een bijbehorend gedeelte van het lichaam. Deze zenuwen groeien in de spieren en zorgen voor aan- en ontspanning van de spieren.


Core

De Core is de ruimte in het lichaam tussen enerzijds het middenrif en de bekkenbodemspieren en anderzijds de dwarse buikspier en korte rugspieren.

Het is de basis van bewegen, ondersteunen en stabiliseren van het lichaam. De Core is zeer belangrijk voor het lichaam. De laatste jaren zijn er verschillende baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken bij de mens uitgevoerd, die het belang van de Core voor een stabiele beweging aantonen.

Onderzoek bij mensen

Er is onderzoek gedaan bij mensen met chronische rugklachten waarbij geen duidelijke oorzaak te vinden was op röntgenfoto’s en met neurologische testen. Deze klachten worden aspecifieke lage rugklachten genoemd. Een groot percentage van de mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met aspecifieke lage rugklachten. Het is reden tot veel ziekteverzuim en daarom een belangrijke groep voor onderzoek.

Men heeft de aanspanning van de dwarse buikspier of m. Abdominis Transversus gemeten door middel van EMG (Electromyogram). De proefpersonen moesten in stand de rechterarm optillen. Bij de 'zieke' proefpersonen trad de aanspanning van de buikspier pas op 50 msec na de heffing van de arm. Bij gezonde mensen bleek dat zelfs vóór de beweging plaats te vinden! Dit mechanisme wordt feed forward genoemd. Dus eerst anticipatie van het lichaam met aanspanning van de buikspier en dan pas het begin van de beweging. Met recht een zeer knappe prestatie van het zenuwstelsel. Het tijdstip van aan- spanning van de dwarse buikspier in de keten is bepalend voor de Core Stability (CS).

Met echo-onderzoek werd aangetoond dat op de pijnlijke gebieden van de rug de kleine rugspiertjes of Multifidi minder in omvang waren. Na CS-training of balanstraining waren die spiertjes in omvang toegenomen en maanden later was dat nog steeds het geval. Het aantal recidivisten met ziekteverzuim bij de getrainde groep was laag. Blijkbaar is het zo dat als je op de juiste tijd de dwarse buikspier hebt leren aanspannen deze beweging lang in het automatische bewegingspatroon blijft zitten. Dit onderzoek heeft het belang van CS aangetoond en ook de lang voortdurende invloed na CS-training. Een gemis aan CS bij mensen is blijkbaar de belangrijkste factor, die rugklachten chronisch maakt.

Ook honden hebben regelmatig rugklachten. De symptomen kunnen zijn:
- in telgang lopen
- zonder deining in de rug
- met bolle rug
- moeite met poepen
- piepen bij bepaalde bewegingen
- niet willen springen
- zwakke achterhand
- uitval van reflexen van achterpoten
- en in het ergste geval zelfs uitvalsverschijnselen

​Laat een hond met bovenstaande symptomen altijd controleren door een professional. Met chiropractie en fysiotherapie voor de hond kunnen rugklachten goed behandeld worden. Het oefenen van CS door middel van balans- en coördinatietraining zorgt voor blijvende verbetering van de rugklachten.

​Op basis van het onderzoek bij mensen met chronische aspecifieke lage rugklachten wordt de noodzaak van al op jonge leeftijd geleerd te hebben op tijd de dwarse buikspier aan de spannen bij bewegingen nog eens bevestigd. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar net zo goed voor honden! CS wordt door gedoseerd en correct uitgevoerde balansoefeningen getraind. Vandaar het belang van balansoefeningen al tijdens de puppylessen en zeker bij toekomstige sport- en werkhonden!

 

 Naar pagina 2 van de Core als basis