Revalidatieprogramma – Versterking zwakke achterhand door aandoening

Honden met een zwakke achterhand veroorzaakt door een aandoening hebben moeite met staan en lopen. De coördinatie van de achterpoten is gering en ze kunnen zwalkend lopen. Ze hebben weinig spierkracht in de spieren in de achterpoten en billen. De honden zakken soms door hun achterpoten of vallen om. Hun achterpoot blijft zo nu en dan staan met omgeklapte voet of je hoort ze met hun nagels over de grond schuren tijdens het lopen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een aandoening zoals na een verlamming door hernia of degeneratieve myelopathie (DM), door ouderdom of na een zware blessure.

Onder de achterhand verstaan we de achterpoten, billen en lage rug van de hond. De achterhand is belangrijk bij de voortstuwing van het lichaam. In de achterhand zit de motor. De overbrenging van de kracht, opgebouwd door de spieren van de achterpoten gaat over de billen naar de rug. Vandaar gaat de kracht naar de voorhand. De achterhand is erg belangrijk voor de beweging van de hond. Van belang is dat de rug en bekken soepel kunnen bewegen, anders stagneert de overbrenging. Vooral de lage rug moet goed kunnen buigen en strekken.

dreamstimemedium_50526278

De Core Stability is ook van heel groot belang bij een goed uitgevoerde beweging. De stabiliteit vanuit de romp stelt de achterpoten met spieren in staat effectief en krachtig te bewegen. Dan wordt de meeste kracht opgewekt.

Daarvoor moet de hond zich bewust zijn van zijn achterpoten. Wij, mensen weten dat we benen hebben, maar honden zien hun eigen achterpoten niet. Die moeten ze leren voelen en gebruiken.

Dat is dan ook de reden dat bij versterking van de achterhand zowel krachtoefeningen als balansoefeningen gegeven worden. Balansoefeningen worden gegeven voor verbetering van de Core Stability. Kracht en balans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Als je hond door een aandoening baat heeft bij het versterken van zijn achterhand, neem dan contact op met Fit Dog Program voor het Revalidatieprogramma “Versterking Zwakke Achterhand door aandoening”.