Revalidatieprogramma – Spierversterking Achterhand

Merk je dat je hond te kort schiet tijdens het sporten in snelheid of hoogte van de sprong dan kan het zijn dat de achterhand van je hond niet sterk genoeg is.

De achterhand is zeer belangrijk voor de voortbeweging van het lichaam. In de achterhand zit de motor. De spieren van de achterpoten aan de achterkant (Hamstrings) zijn erg sterk. Zij kunnen door krachtig aan te spannen de achterpoten strekken, waardoor er een krachtige afzet plaatsvindt. De kracht die daarmee wordt opgewekt gaat via het bekken en de lage rug naar de voorhand van de hond. Dit wordt de overbrenging genoemd. Voor het soepel en krachtig voortbewegen van de hond is een sterke achterhand essentieel.

ferno-springen

Bij veel sporten is die krachtige afzet nodig. Bij het maken van snelheid in de galop en bij sprongen is een sterke achterhand onmisbaar. Om controle te hebben over die kracht heeft de hond een goede Core Stability nodig. Op het juiste moment moeten de juiste spieren in de juiste volgorde aanspannen. Dat vereist een goede coördinatie.

Voor het versterken van de achterhand zijn krachttraining en balansoefeningen (coördinatie) nodig. Met een goede Core Stability werken de spieren effectiever en zullen sneller krachtige spieren ontwikkeld worden.

ferno-springen-2

Het is van belang dat de rug (wervelkolom) soepel kan bewegen. De wervels bewegen t.o.v. elkaar en het bekken kan kantelen. In de galop en bij sprongen zal de rug buigen en strekken. Als er een beperking zit in de rug of bekken werkt de Core Stability niet en de beweging kan niet goed uitgevoerd worden. Het betekent dat de spieren zich niet kunnen ontwikkelen.

Eerste vereiste voor je gaat oefenen met de hond is dat je zeker weet dat zijn wervelkolom en bekken soepel kunnen bewegen. Mocht je daaraan twijfelen bezoek eerst een fysiotherapeut of chiropractor voor onderzoek.

Wil je meer weten over dit programma, neem dan contact op.