Revalidatieprogramma – Geïrriteerde of ingescheurde iliopsoas spier

De geïrriteerde of ingescheurde Iliopsoas spier is een aandoening die specifiek bij agility honden af en toe voorkomt.  De Iliopsoas is een spier die als hij aangespannen wordt, terwijl de achterpoten naar achteren slingeren, makkelijk overrekt kan worden of zelfs kan inscheuren (vergelijkbaar met de hamstrings bij voetballers). Een verkeerde coördinatie of een glijpartij op het verkeerde moment kan tot deze blessure leiden. 

iliopsoas plaatje bewerktiliopsoas plaatje 2

Een verkeerde sprongtechniek bij de agility hond kan tot deze blessure leiden. Als een agility hond niet geleerd heeft de overstrekking van de LS overgang  (die volgt op het naar achteren zwaaien van de achterpoten) op te vangen met zijn buikspieren, kan bij het op het verkeerde moment aanspannen van de Iliopsoas er verrekking of inscheuring volgen. Core stability speelt daarin een belangrijke rol.  Daarnaast kunnen te intensieve agility trainingen, waardoor de coördinatie (en daarmee de core stability) vermindert of zelfs wegvalt, de kans op overrekking vergroten.

NB: De LS overgang is de overgang tussen laatste lendenwervel en heiligbeen. In deze wervelovergang komt alle kracht vanuit de achterhand samen en wordt overgebracht op de wervelkolom.

Honden met deze klachten springen helemaal niet meer of durven in de afzet hun achterpoten niet meer naar achteren te zwaaien. Ze kunnen met een bolle rug lopen, en willen hun achterpoten niet meer strekken boven de sprong.

agility-sprong

Als je hond gediagnosticeerd is met een verrekte of ingescheurde Iliopsoas, is het heel vaak goed mogelijk om hem volledig op het oude niveau terug te krijgen. Toch is er een litteken in de spier achtergebleven met minder ruimte in de spieren tot gevolg, waardoor de kans op herhaling groter is. 

Fit Dog Program heeft hiervoor een programma ontwikkeld, waarbij we de hond stap voor stap terugbrengen op niveau.

Eerst beginnen we met het wegnemen van de oorzaak, vervolgens wordt er gewerkt aan toename van de kracht, verbetering van de coördinatie (Core Stability) en proberen we bij agility honden de sprongtechniek te verbeteren. We weten vanaf nu dat de hond gevoelig is in het ontwikkelen van een Iliopsoas probleem.  Consequentie van deze aandoening is altijd dat deze hond anders zal moeten gaan trainen, met meer aandacht voor sprongtechniek, coördinatie en de juiste dosering van trainingsintensiteit.

Met dit programma zal je hond in ieder geval op een verantwoorde manier het revalidatietraject doorlopen en krijg je tips hoe je je training in de toekomst moet inrichten. De hond wordt gedurende het hele proces begeleid door de specialisten van Fit Dog Program. Je moet hiervoor regelmatig filmpjes insturen van de oefeningen die jullie doen. Op basis hiervan zal de begeleiding speciaal aangepast worden voor jouw hond met zijn specifieke klachten, lichaam en gestelde eisen van de sport, waarbij de systematiek van Fit Dog Program als leidraad genomen wordt.

Als je hond last heeft van een geïrriteerde of ingescheurde iliopsoas zal hij veel baat hebben bij dit revalidatieprogramma. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met Fit Dog Program.