Leren kijken naar je hond

Voor eigenaren van actieve honden is het essentieel dat ze weten hoe ze moeten kijken naar de houding en beweging van hun hond. Daar kun je veel informatie uit halen en als je goed leert/kunt kijken naar je hond, zie je ook sneller dat er iets aan schort en kun je eerder actie ondernemen.

2014-08-31 15.12.35

Zonder je hond erbij te halen kun je dan de volgende vragen beantwoorden?

  • Met welke voorpoot begint hij elke beweging?
  • Loopt je hond in telgang of kruisgang?
  • Heeft hij goed ontwikkelde bilspieren?
  • Buigt hij zijn rug in de galop?
  • Is hij motorisch handig?
  • Bewegen zijn schouderbladen in draf extra naar voren?

 

Met welke voorpoot begint hij elke beweging?

Dit is meer een vraag om je aan te sporen om met extra aandacht naar je hond in beweging te kijken. Het zou iets zeggen over “links- of rechtshandigheid” van de hond. Ook honden hebben een voorkeurskant. Het is wel grappig om te weten of jouw hond rechts of links is.

 

Loopt je hond in telgang of kruisgang?

Dat is een belangrijkere vraag.

De normale of voorkeursgang is kruisgang, d.w.z. de poten op de diagonaal gaan tegelijk naar voren (rechter voorpoot samen met linker achterpoot en linker voorpoot samen met rechter achterpoot). Bij telgang gaan de poten aan een zijde van de hond gelijk naar voren (rechter voorpoot samen met rechter achterpoot en linker voorpoot samen met linker achterpoot). Er zijn genoeg honden, die regelmatig of altijd in telgang lopen zonder dat er iets aan de hand is. Bij honden, die normaal in kruisgang lopen en dan plotseling overgaan in telgang kan een klacht aan het bewegingsapparaat de oorzaak zijn. Als hondeneigenaar moet je weten hoe je hond normaal loopt, anders mis je deze aanwijzing.

 

Heeft hij goed ontwikkelde bilspieren?

bilspieren1

Goed ontwikkelde bilspieren zijn een indicatie voor een goed bewegende hond. Bilspieren kunnen alleen ontwikkeld worden als de hond een goede coördinatie en spierkracht met voldoende lenigheid bezit.

bilspieren2

 

 

Buigt de hond zijn rug in galop?

In de galop is de soepelheid van de rug enorm belangrijk. De kracht die door de achterpoten wordt ingezet gaat over de rug naar voren. Daarbij is een lenige rug onontbeerlijk. De rug moet kunnen buigen en strekken tijdens de galopbeweging. Dit is een indicatie voor de lenigheid, kracht en coördinatie van de hond.

 

Is hij motorisch handig?

Als je hond een keer struikelt of uitglijdt is niet erg, maar bij meerdere herhalingen spreek je van onhandigheid. De mate waarin een hond leert van zijn gemaakte fouten geeft aan hoe behendig hij is. Hij stimuleert daarmee zijn zenuwstelsel om een fijnere motoriek aan te leren.

 

Bewegen zijn schouderbladen extra naar voren?

De schouderbladen geven een extra mogelijkheid om de pas te verruimen vooral in de draf. Het vergt ook een goede coördinatie en lenigheid in de voorhand. Kijk ook eens of beide voorpoten even ver naar voren worden gezet.

 

Conclusie: Aan de hand van een aantal, zo op het oog, simpele vragen, krijg je al veel informatie over je hond. Bekijk je hond regelmatig als hij beweegt. Tip: als je het moeilijk vindt te zien kun je ook een filmpje maken en het dan op je gemak, eventueel in slow motion, achter de computer bekijken.

 

In de Fit Dog Program online cursus krijg je uitgebreide informatie over het kijken naar je hond met diverse voorbeelden hoe verschillende honden bewegen. De beweging van je eigen hond wordt door de professionals van Fit Dog Program op bovengenoemde punten beoordeeld op basis van een paar korte filmpjes die je instuurt. Je krijgt dan feedback over waar je op moet letten en welke oefeningen je kunt doen om de zwakke punten van de hond te verbeteren. Aan het einde van de cursus stuur je wederom een paar korte filmpjes in, waarop je dan ook weer feedback krijgt over de verbeteringen die al zichtbaar zijn en advies over eventuele vervolgstappen. Tussendoor kun je natuurlijk altijd vragen stellen.

 

Je kunt je hier inschrijven:

fdp-inschrijven

 

Marianne Krediet

dierenfysiotherapeut en chiropractor voor gezelschapsdieren