Ontwikkelingsstadia Copy

Hoofdpunten

  • Er zijn grote verschillen tussen honden in hun fysieke ontwikkeling.
  • De maanden die we in dit hoofdstuk geven zijn dus alleen een indicatie. Het is van belang om zelf goed te kijken naar je pup en te beoordelen waar hij in zijn ontwikkeling is zodat je hem op het juiste moment de juist dingen aanbiedt. 

De fysieke ontwikkeling van de hond kan heel verschillend zijn. Over het algemeen duurt het bij grotere rassen langer voor de hond fysiek volgroeid is dan bij kleinere rassen. Hetzelfde geldt voor reuen versus teven; bij een reu duurt dat meestal een stuk langer. Een reu van een middelgroot tot groot ras is over het algemeen pas helemaal uitgezwaard en dus fysiek “af” als hij 2,5-3 jaar oud is.

Lekker slungelige pup van 7 maanden

Tijdens de ontwikkeling kunnen honden (net als mensen-pubers) ineens een groeispurt maken. Het moment waarop deze groeispurt plaats vindt kan erg verschillen, maar heeft wel een groot effect op het ontwikkelingsstadium van de hond. Ook hebben veel honden (weer vergelijkbaar met mensen-pubers) een slungelfase. Op dat moment weten ze eigenlijk niet wat ze met hun poten aanmoeten. 

Kijk maar eens naar de grote verschillen tussen de 1,5 jaar oude reu en de 7 maanden oude teef van 2 heel verschillende rassen in onderstaand filmpje:

 

Belangrijk is dus dat onderstaande leeftijdsindicaties heel globaal zijn. Waar de ene hond op 4 maanden al wel aan toe is, is voor de andere hond nog veel te veel gevraagd. Je moet dus zelf goed kijken naar de ontwikkeling van je pup/jonge hond om te bepalen in welk stadium hij zit. Dit kan door te vergelijken met andere pups van vergelijkbare leeftijd; loopt jouw hond voor of juist achter ten opzichte van die andere pups? (Let op: dit is geen waardeoordeel! Het helpt je alleen om te bepalen wat je wel en niet van hem kan vragen, alle honden worden uiteindelijk fysiek volwassen). Ook de trainer op de puppy-cursus kan je hierbij helpen, zij zien heel veel pups in verschillende ontwikkelingsstadia voorbij komen. Als je echt onzeker bent over wat wel en niet kan, mag je altijd een filmpje van je pup in beweging in de Facebook-groep voor cursisten zetten, wij kunnen je daar dan feedback op geven.

Dezelfde reu op 21 maanden (onder) en 3 jaar (boven)

 

Naar ‘Geboorte en nestfase’