ED – Module 1

Zoals eerder vermeld is het heel belangrijk om de eerste twee weken echt absolute rust te houden voor je hond. De reden hiertoe is dat het gewricht zo nauw aansluit en zwelling in het gewricht stoffen bevat, die artrose activeert. Het is echt belangrijk om je te houden aan het regime van de dierenarts. Dit betekent dat de beweging beperkt is tot een plas en poeprondje naar buiten. En verder is het absolute rust in de bench of puppyren. 

Na twee weken zal de zwelling in het gewricht verminderen. Het litteken van het kapsel is pas geheel hersteld na 3 maanden. Geïrriteerd kapsel veroorzaakt hydrops (zwelling) in het gewricht. Daarom is nu rust zo belangrijk voor het verdere pijnvrije leven van de hond. Artrose van het ellebooggewricht is moeilijk te verhelpen of te verlichten. Het invalideert de hond in zijn bestaan. Daarom beter nu goed aan de regels houden, dat geeft een beter toekomstperspectief voor je hond.

Na twee weken mag de hond iets verder lopen. De dierenarts zal je een schema hebben gegeven. Doe nog steeds rustig aan, maar 5 minuten per wandeling mag al wel. Daarna weer rust in de bench of puppyren.

Oefeningen 2 weken tot 4 weken

Het herkennen van vermoeidheidstekenen is erg belangrijk. Lees daarom voordat je daadwerkelijk gaat oefenen onze pagina over het herkennen van vermoeidheidsverschijnselen.

Oefening: Langzame pas

De langzame pas is een goede balansoefening die je elke wandeling kan uitvoeren. Ga elke wandeling 1 minuutje langzame pas lopen. De hond mag wel om zich heen kijken. Hij hoeft niet in de “volg”houding met zijn kop omhoog kijkend naar de eigenaar te wandelen. Dan strekt hij de rug en worden de buikspieren uitgeschakeld en werkt de Core Stability juist niet. Je zult zien dat het helemaal niet zo gemakkelijk is. Het geeft ook wat variatie tijdens de aangelijnde wandeling.

Oefening: graafoefening met voorpoten 

Oefening: High Five of Poot geven 

Deze oefening vraagt poot en schouder beweging. Als je hond een poottouch van je hand kent, kun je die gebruiken. Let erop dat je hond niet gaat “leunen” in je hand, dan hoeft hij geen spieren in zijn poot te gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

Na 4 weken zal het gewricht rustiger zijn en kan er meer beweging plaatsvinden. Het is verstandig om tussendoor ook nog steeds veel rust houden.

Aquatraining

Aquatraining is een goede manier om het ellebooggewricht te ontlasten door de opwaartse kracht van het water, maar de spieren al wel te activeren en versterken door tegen de weerstand van het water in te bewegen. Aquatraining geeft ook goede resultaten als het gaat om het opbouwen van gelijkmatige bespiering bij je hond. Daarnaast is het een veilige omgeving en het is fijn dat de hond weer meer kan bewegen. Ons advies is om aquatraining 2 x per week gedurende 5 weken te doen.

Voor adressen van dierfysio’s met een aquatrainer verwijzen we je naar de site van de vakgroep voor hydrotherapie hond (www.hydrotherapiehond.nl).

Oefeningen van 4 weken tot 6 weken:

Oefening: Met voor of achterpoten op een stabiele verhoging

Als je hond de oefening goed beheerst, kun je deze oefening verdiepen (verzwaren) door met een snoepje de kop naar links en rechts brengen, maar de hond mag de poten niet verzetten. Dit om de druk te verhogen op de voorpoot.

Oefening: Sit Back & Stand Back

 

 

 

 

 

 

Sit Back en Stand Back zijn oefeningen voor versterking van de achterhand en Corespieren  (buikspieren). Dat wij ze ook gebruiken voor honden na een elleboogoperatie komt omdat het beheersing en stabiliteit voor de voorpoten vraagt. De voorpoten moeten nl. op de plaats blijven staan. De belasting van de voorpoten is normaal 60% van het totale gewicht van de hond. Door de achterhand goed te ontwikkelen hopen we dat de hond een gedeelte van de belasting naar de achterpoten kan overbrengen. Kortom om de voorhand te ontlasten willen we dat de achterhand sterk wordt.

 

naar Module 2